fbpx
965.72.30.01 - Plaza Ayuntamiento, 1 03158 Catral, Alicante info@ayuntamientocatral.com

Santa Águeda

En Catral i a la vora de la sèquia Major es troba el barri de Santa Àgueda, en la plaça s’alça l’ermita de la santa.

Cada 5 de febrer es converteix en un soc firal on els veïns i visitants poden comprar les típiques “bolicas de Santa Àgueda, i tot tipus de llaminadures i llaminadures, de les que, sens dubte, el rei és el torró.

La forma peculiar d’de comprar es diu “el pes” que consisteix en un paquet de dolços de totes classes i que es regala a una persona estimada.

La devoció a Catral d’aquesta màrtir siciliana és molt antiga. Es diu que va ser introduïda per l’Ordre de Santiago en l’any 1255, encara que els primers documents que fan referència a la imatge i a l’ermita daten de 1684.

Santa Àgueda és molt venerada tant pels catralenses com per una multitud de gent de tota la província que cada any són fidels a la seva cita amb la Santa.

Per les seves connotacions específiques, (malaltia en els pits) són les dones les que més solen demanar a la Santa la seva protecció i intercessió, encara que també se li demana empara a Santa Àgueda per protegir i potenciar les feines de l’horta.

Durant la guerra civil la imatge de Santa Àgueda va ser destruïda i a el terme d’aquesta, la família Ñiguez, descendents dels antics compradors de l’ermita, van encarregar a l’escultor Carmelo Vicent Súria, de València, l’actual imatge i tron ​​de la Santa.

El dia 4 de febrer la Santa es traslladada davant d’una gran multitud de devots que han fet promeses, fins al temple parroquial dels Sants Joans, on pernocta per sortir, després d’una missa solemne i acompanyada per les autoritats, en romeria fins a la seva ermita.

Moltes són les persones de la comarca i poble limítrofs que vénen a posar exvots a la Santa que “fa miracles”

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.
Privacidad